Glas

Glas is transparant en heel hard. Door zijn hardheid geeft het geen smaak af aan eten of drinken. Glas heeft meestal geen statiegeld. Alleen op de flessen bier en chocolademelk zit nog statiegeld. Wijn, olijfolie, mayonaise, baby voeding, etc heeft helaas geen statiegeld.

In Nederland gebruiken wij gemiddeld zo’n 20 kg glazen verpakking. 10 kg daarvan scheiden wij in glasbakken, de andere helft verdwijnt tussen het restafval. Al het glas van voedsel, cosmetica maar ook een glazen tafel of ruit mag na gebruik gewoon in de glasbak.

Soorten glas:
Glazen containers zijn gemaakt van silicazand, natriumcarbonaat, kalksteen, aluminiumoxide en andere toevoegingen indien nodig. Er zijn drie verschillende soorten glas.

Type I
Een borosilicaatformulering, dit type is meestal gereserveerd voor parenterale (injecteerbare) producten, met name die die alkalisch van aard zijn. Het is 10 keer duurzamer dan sodaglas.

Type II
Een natronkalkglas behandeld met zwavel in de gloeifase om de oplosbaarheid in alkali te verminderen. Het wordt gebruikt voor parenterale middelen – soms alkalisch, maar waarschijnlijker zuur of neutraal.

Type III
Een gewoon sodakalkglas (vuursteen) dat is getest en waarvan is aangetoond dat het zich op of onder een bepaald extractieresiduniveau bevindt. Het is bedoeld voor meer gevoelige producten, maar wordt meestal niet gebruikt voor parenterale behandelingen.